Druhy paprik: Od sladkých po pálivé

Druhy Paprik

Sladké papriky

Svět paprik je plný barev a chutí, od sytě zelené přes zářivě žlutou až po ohnivě červenou. Každá barva přitom ukrývá jiný chuťový zážitek a hodí se k jiným pokrmům. Zelené papriky jsou osvěžující a lehce nahořklé, ideální do salátů a studených jídel. Žluté papriky potěší svou sladkostí a šťavnatostí, skvěle se hodí k pečení a do omáček. A konečně červené papriky, ty jsou symbolem zralosti a plnosti chuti, vynikající do teplé kuchyně i k přímé konzumaci. Ať už si vyberete jakoukoli barvu, s paprikami obohatíte svůj jídelníček o vitamíny, minerály a antioxidanty.

Pálivé papriky

Svět pálivých paprik je plný barev, chutí a především ohnivé síly. Od jemně pikantních odrůd, které jen lehce pošimrají vaše chuťové pohárky, až po extrémně pálivé druhy, které vám vyrazí dech, si každý milovník pikantního jídla najde tu svou favoritku. Pálivost paprik se měří pomocí Scovilleovy stupnice, kterou v roce 1912 vynalezl americký farmaceut Wilbur Scoville. Jalapeños, oblíbené pro svou svěží chuť a střední pálivost, se pohybují kolem 2 500–8 000 jednotek SHU (Scoville Heat Units), zatímco legendární Carolina Reaper, držitelka světového rekordu v pálivosti, dosahuje neuvěřitelných 1 500 000–2 200 000 SHU. Pěstování pálivých paprik se stalo oblíbeným koníčkem mnoha nadšenců po celém světě. Ať už máte zahradu, balkon, nebo jen pár květináčů za oknem, i vy si můžete vypěstovat vlastní úrodu těchto ohnivých krás.

Barvy paprik

Svět paprik nabízí neuvěřitelnou paletu barev, od zářivě zelené přes sluneční žlutou a oranžovou až po ohnivě červenou. Každá barva přitom ukrývá nejen jiný chuťový zážitek, ale i specifické vlastnosti a benefity pro naše zdraví. Zelené papriky, často vnímány jako nedozrálé, překvapí svěží chutí a vysokým obsahem vitamínu C, důležitého pro naši imunitu. Žluté a oranžové papriky nás potěší sladší chutí a bohatstvím antioxidantů, chránících naše buňky před stárnutím. A konečně červené papriky, plně zralé a nabité chutí, jsou doslova vitamínovou bombou, obsahující vysoké množství vitamínu A pro zdravý zrak a vitamínu C pro silnou imunitu. Zařaďte proto papriky všech barev do svého jídelníčku a užívejte si jejich chuť i přínos pro vaše zdraví.

Svět paprik je pestrý jako paleta malíře. Od sladkých a šťavnatých, ideálních pro přímou konzumaci, až po pálivé chilli papričky, které roztančí vaše chuťové pohárky. Každá odrůda má své specifické vlastnosti, ať už se jedná o tvar, barvu, chuť nebo využití v kuchyni.

Radomír Kalous

Tvary a velikosti

Svět paprik nabízí neuvěřitelnou škálu tvarů a velikostí, od drobných chilli papriček po mohutné kapie. Tato rozmanitost není jen pastvou pro oči, ale otevírá dveře k nekonečným kulinářským možnostem. Chcete si pochutnat na sladké a šťavnaté paprice plněné sýrem? Sáhněte po široké a masité kapii. Toužíte po pikantním zpestření omáčky? Malé chilli papričky vám dodají tu správnou dávku ohně. A co takhle elegantní a protáhlé papriky typu Rameno, ideální pro grilování? Ať už hledáte jakoukoli chuť a texturu, svět paprik vám má co nabídnout. Tato pestrost je důkazem, že i zdánlivě obyčejná zelenina může být zdrojem nekonečné inspirace a kulinářských zážitků.

Původ a historie

Papriky, tyto barevné a chutné plody, mají svůj původ ve Střední a Jižní Americe, kde je lidé pěstovali již před 9000 lety. Pro starověké civilizace, jako byli Aztékové a Inkové, představovaly papriky nejen důležitý zdroj potravy, ale i léky a platidlo. Do Evropy se papriky dostaly s Kryštofem Kolumbem v 15. století a brzy si získaly popularitu pro svou chuť a všestranné využití v kuchyni. Od té doby se papriky rozšířily do celého světa a staly se nepostradatelnou součástí mnoha národních kuchyní. Díky šlechtění dnes existuje nepřeberné množství druhů paprik, lišících se tvarem, barvou, chutí a pálivostí. Od sladkých a šťavnatých kapii, ideálních pro plnění a zapékání, přes aromatické chilli papričky, které dodají říz omáčkám a polévkám, až po exotické odrůdy s ovocnými a kouřovými tóny, které lákají k experimentování v kuchyni. Pestrost paprik nám tak nabízí nekonečné možnosti kulinářského tvoření a obohacuje naše pokrmy o chuťové i vizuální zážitky.

Pěstování paprik

Svět paprik je pestrý a plný lákavých možností! Od sladkých a šťavnatých až po pikantní a ohnivé, existuje paprika pro každý jazýček. Mezi nejoblíbenější druhy patří například sladká paprika kapie, ideální pro plnění a zapékání, a jemně pálivá paprika feferonka, která dodá říz omáčkám a gulášům. Pro milovníky exotiky je tu paprika habanero s ovocnou chutí a silnou pálivostí. Pěstování vlastních paprik je navíc velmi obohacující. Představte si tu radost, když sklidíte první úrodu a použijete ji do vlastnoručně připravených pokrmů. Ať už toužíte po osvěžujícím salátu, voňavé omáčce nebo pikantní pochutnávce, s vlastní úrodou paprik se fantazii meze nekladou.

Sklizeň a skladování

Papriky patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny a jejich pěstování přináší radost i bohatou úrodu. Sklizeň paprik je odměnou za péči a trpělivost a s trochou znalostí si ji může užít každý zahrádkář. Různé druhy paprik dozrávají v různou dobu, proto je důležité sledovat jejich barvu a konzistenci. Sladké papriky, jako jsou žluté, oranžové a červené, sbíráme v plné zralosti, kdy jsou sladké a šťavnaté. Naopak chilli papričky sklízíme dle odrůdy a požadované pálivosti. Správně usušené chilli papričky si zachovají svou pálivost a aroma a stanou se skvělým dochucovadlem mnoha pokrmů. Pro skladování paprik se nabízí hned několik možností. Můžeme je uchovat v chladu a temnu, naložit do octa či oleje nebo zamrazit. Papriky tak můžeme mít po ruce po celý rok a obohacovat jimi naše jídla o vitamíny, minerály a chuť.

Nutriční hodnota

Papriky nejsou jenom pastvou pro oči díky svým zářivým barvám, ale také hotovou pokladnicí zdraví prospěšných látek. Obsahují vysoké množství vitamínu C, dokonce více než pomeranče! Vitamín C je silný antioxidant, který chrání naše buňky před poškozením a posiluje naši imunitu. Díky tomu se cítíme plní energie a lépe odoláváme nachlazení. Papriky jsou také bohaté na vitamín A, důležitý pro zdravý zrak a krásnou pleť. A to není všechno! Najdeme v nich i vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro správnou funkci nervového systému a pomáhají nám zvládat stres. Pravidelnou konzumací paprik dodáváme tělu i důležité minerály, jako je draslík, hořčík a železo. Draslík je důležitý pro správnou funkci srdce, hořčík pro uvolnění svalů a železo pro zdravou krev. Ať už si pochutnáte na sladké červené, osvěžující zelené nebo pikantní chilli papričce, dopřejete svému tělu pořádnou dávku zdraví. Zařaďte papriky do svého jídelníčku a těšte se z jejich lahodné chuti a pozitivního vlivu na vaše zdraví.

Využití v kuchyni

Papriky, s jejich oslnivou škálou barev a chutí, jsou skutečným darem pro naše chuťové pohárky. V kuchyni nacházejí široké uplatnění a dokáží dodat šmrnc jakémukoliv pokrmu. Sladké a šťavnaté odrůdy, jako je například Kapie, se skvěle hodí do salátů, na grilování nebo plnění lahodnými náplněmi. Pálivější druhy, jako jsou Chilli papričky, zase dodají říz omáčkám, gulášům a dalším pokrmům, které si žádají pikantní nádech. Ať už je preferujete syrové, pečené, grilované nebo sušené, papriky vám poskytnou nekonečné možnosti kulinářského tvoření. Inspirujte se a objevte rozmanitý svět paprik, které obohatí váš jídelníček o nové chutě a barvy!

Druh papriky Pálivost (SHU) Barva Použití
Kapie 0 Zelená, žlutá, červená Plnění, saláty, teplá kuchyně
Chilli paprička Jalapeño 2 500 - 8 000 Zelená, červená Salsy, omáčky, nakládání
Chilli paprička Habanero 100 000 - 350 000 Oranžová, červená, žlutá Omáčky, prášky, dochucovadla

Zajímavosti o paprikách

Svět paprik je plný překvapivé rozmanitosti! Od pálivých chilli papriček, které roztančí vaše chuťové pohárky, až po sladké a šťavnaté druhy vhodné pro děti, existuje paprika pro každý vkus. Papriky se liší nejen barvou, ale i tvarem, velikostí a stupněm pálivosti. Chcete-li dodat pokrmům štiplavost, sáhněte po odrůdách typu Habanero nebo Jalapeño. Naopak, pokud preferujete jemnější chuť, zvolte například papriky typu Kapie nebo Bell. Zajímavostí je, že pálivost paprik se měří pomocí tzv. Scovilleovy stupnice. Zatímco sladké papriky dosahují nuly na této stupnici, ty nejpálivější druhy, jako je Carolina Reaper, se pyšní hodnotami přesahujícími 2 miliony jednotek! Ať už dáváte přednost pálivým, nebo jemným variantám, papriky jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty, což z nich činí zdravou a chutnou součást jídelníčku.

Publikováno: 09. 03. 2025

Kategorie: domov